Engelse vlag

Blog: Hoe studenten hun unieke kwaliteiten in kunnen zetten bij het vinden van Purpose

Purpose model

Veel mensen zijn vandaag de dag op zoek naar een bepaalde zingeving in hun leven. Iedereen wil iets vinden waar die goed in is, waar er een bepaalde passie is. Voeg daar het hebben van een positieve impact op de wereld aan toe en je zit in je Purpose (zie model hieronder). Voor jongeren is het vinden van Purpose ook een belangrijk thema.

Tegenwoordig zijn veel studenten overweldigd door het maken van keuzes en dat terwijl er in deze levensfase veel keuzes gemaakt moeten worden. Veel studenten weten niet precies wat ze willen. Daarnaast hebben veel studenten het gevoel misschien het gevoel dat ze niet volledig competent zijn voor de keuze die ze maken. In dit artikel wil ik jullie laten kennismaken met de character strengths en hoe dit relevant is voor jongeren bij het vinden van Purpose.

Naar mijn idee zijn jongeren zich vaak niet bewust van de unieke kwaliteiten die zij beschikken en in kunnen zetten om hun doelen te bereiken en realiseren ze zich niet dat ze vanuit deze kwaliteiten kunnen onderzoeken waar hun passie ligt. Daarnaast beseffen zij zich te weinig dat ook alle talenten in de maatschappij in het algemeen, maar ook binnen teams specifiek nodig zijn en dat zij met hun talenten een positieve impact kunnen hebben op de wereld. Oftewel, de overtuiging dat jongeren door middel van hun sterke kwaliteiten hun Purpose kunnen vinden en toepassen is niet aanwezig.

De character strengths test is een mooie manier om achter jouw sterke kwaliteiten te komen. De character strengths bestaan uit 24 universele kwaliteiten die in de afgelopen jaren via wetenschappelijk onderzoek zijn vastgesteld (Peterson & Seligman, 2004). Deze kwaliteiten zijn gebaseerd op zes deugden: wijsheid, moed, menselijkheid, rechtvaardigheid, zelfregulatie en transcendentie. Neem vooral ook een kijkje op de website: https://www.viacharacter.org/. Hier staan alle character strengths beschreven en kun je middels een korte test er ook achter komen welke bij jou passen.

De character strengths:

1. reflecteren je identiteit.

2. resulteren in positieve uitkomsten zowel voor jezelf als voor anderen.

3. dragen bij aan het algemeen belang.

Wanneer je je meer bewust wordt van je character strengths en je deze meer gaat toepassen heeft dit verschillende voordelen. Het kan je helpen met:

– het vergroten van je zelfvertrouwen

– het versterken van relaties

– het verminderen van stress

– het vinden van je Purpose!

Hoe verhouden character strengths zich nou tot het vinden van jouw Purpose?

Vanuit jouw talenten, oftewel, je character strengths, in combinatie met wat je leuk vind om te doen, kom je bij je passie terecht. Als je van daaruit gaat kijken wat je voor de samenleving kan betekenen, kom je bij je Purpose terecht. Purpose is daarmee de overtreffende trap van passie.

Een voorbeeld vanuit mijzelf is dat één van mijn top character strengths leergierigheid is. Als ik naar mijn doelen kijk, probeer ik onder andere deze strength overal in terug te laten komen. Bijvoorbeeld bij mijn stage bij The Purpose Company wil ik graag veel leren. Als ik bijvoorbeeld een presentatie voorbereid of een artikel schrijf, zoek ik veel op. Ik wil zo veel mogelijk kennis opdoen over het onderwerp. Ik probeer deze strength zo veel mogelijk in mijn voordeel te laten werken.

Deze manier van kijken kan ook een positieve impact hebben op jongeren. Op scholen wordt momenteel vooral ingezet op het leren van inhoud. Maar hoe zit het met het pad dat je bewandelt na je opleiding? Wanneer wordt er gefocust op de unieke talenten van studenten? Dit is zeer waardevol voor hen, hun toekomst en in dit geval ook die van Nederland. Hoe mooi zou het zijn om vanuit scholen meer aandacht te schenken aan de persoonlijke ontwikkeling van studenten waarin zij hun Purpose vinden?

Het inzetten van character strengths om je Purpose te vinden is iets waar ik scholen en studenten daarom ook graag in mee zou willen nemen, zodat we studenten samen een stukje verder kunnen helpen in het bereiken van hun doelen en het hebben van een positieve impact op de wereld. Dit gebeurt ook nog eens vanuit hun unieke authentieke kwaliteiten.

Zo gaan we vanuit je character strenghts, naar passie, naar jouw Purpose en kunnen we samen de wereld een stukje mooier maken!

The Purpose Company
Edward, Hans en Tim van The Purpose Company

Positieve impact op medewerkers, de business én de wereld!

Volg ons op: